Flexibel en betrouwbaar in (tijdelijk) werk

Wij als HWC Uitzendbureau hebben een steentje bij kunnen dragen om dit prachtige project te kunnen verwezenlijken. Een van onze opdrachtgevers, Van Dinther bouwbedrijf uit Schaijk, heeft dit project mogelijk gemaakt. Wij zijn trots op het resultaat dat Van Dinther bouwbedrijf samen met onze werknemers heeft geleverd.

.

Nieuw ceremoniegebouw Natuurbegraafplaats Maashorst

Verschillende volumes en zichtlijnen maken de afzonderlijke functies tastbaar 

Voor natuurbegraafplaats Maashorst heeft VOCUS een ceremoniegebouw ontworpen met een informatiecentrum, ceremonieruimte en koffieruimte. Zij deed dit in opdracht van Natuurbegraven Nederland. Zij hanteren bij de ontwikkeling van een natuurbegraafplaats een aantal uitgangspunten, waaronder het terugbrengen en/of behouden en versterken van landschappelijke, cultuurhistorische en ecologische waarden. In het ontwerp van VOCUS komen deze elementen terug. De vorm van het ceremoniegebouw lijkt op die van een traditionele schaapskooi en de beperkte omvang geeft haar een bescheiden rol in de natuurlijke omgeving. Het hout dat wordt gebruikt is voornamelijk afkomstig van uitheemse naaldbomen die op het terrein zelf staan. Het gebouw zal, in lijn met het beleid van Natuurbegraven Nederland, zodra de begraafplaats vol is worden weggehaald. De gebruikte materialen zijn veelal eenvoudig te recyclen dan wel geschikt voor hergebruik.

Verschillende volumes

Het bruto vloeroppervlak van 500m² is verdeeld over twee volumes die dwars op elkaar staan, waarmee het verschil in functie duidelijk tastbaar wordt. De ceremonieruimte heeft een hoog, open volume met zichtlijnen naar de omringende natuur. Koffieruimte, informatiecentrum, spreekkamers en een condoleance- en familiekamer zijn in het lagere, meer gesloten volume ondergebracht. De scheiding tussen de twee volumes symboliseert als het ware een overgang tussen twee werelden.

Positionering en routing

De grootste uitdaging in het ontwerp was de combinatie van informatiefunctie en ceremonieruimte binnen één gebouw. De emoties die spelen bij een ceremonie mogen niet in aanraking komen met die van een informatiegesprek. Het gebouw beschikt daarom over twee entrees. De open hoek is voor bezoekers van de ceremonieruimte, de entree in het gesloten volume is voor het informatiecentrum. Feitelijk staat het informatiecentrum hiermee los van de overige functies. De familiekamer is zo gelegd dat deze als multifunctionele ruimte kan worden ingezet; voor het opvangen van familie voor een begrafenis, maar ook als extra spreekkamer.

Zichtlijnen en privacy

Bij de positionering en het ontwerp van het ceremoniegebouw zijn zichtlijnen en optimale privacy bepalend geweest. Zo is er vanuit het informatiedeel en de spreekkamers wel uitzicht op de natuur, maar geen contact met de ceremonieruimte. De koffieruimte kan eventueel wel vergroot worden door een deel van de ceremonieruimte erbij te betrekken. Om beide volumes zoveel mogelijk los van elkaar te laten functioneren is gekozen voor een ontwerp waarbij het dichte volume als ‘houten doos’ letterlijk onder het open volume is geschoven.

Constructie

De ‘onafhankelijkheid’ tussen de twee volumes komt terug in de kapconstructie. De rieten kap met eikenhouten spanten en sporenkap staat letterlijk ‘op eigen benen’. De constructie van het ceremoniegebouw is waar mogelijk zichtbaar en leesbaar. Zo zijn de stalen pui, kapconstructie en de positionering van de afzonderlijke volumes bepalend voor de architectuur.

Natuur staat centraal

Hergebruik van materialen staat voorop. Het hout voor de kapconstructie is grotendeels afkomstig van op het terrein staande uitheemse naaldbomen, gecombineerd met hout afkomstig van Natuurmonumenten. Deze mix van verschillende houtsoorten zorgt voor een natuurlijke uitstraling en een geborgen gevoel. Het gebouw is ingetogen ingericht met grotendeels betonnen vloeren, klinkerbestrating, donker gebeitste ruwe houten schaaldelen en een eenvoudige open haard. De gebruikte materialen zijn veelal eenvoudig te recyclen dan wel geschikt voor hergebruik. Het nieuwe ceremoniegebouw ligt goed ontsloten aan de rand van het natuurgebied en wordt, wanneer de natuurbegraafplaats vol is, in principe weer weggehaald.

Expertise en samenwerking

Natuurbegraven kent een lange historie. In Nederland is het nog redelijk uniek maar er is wel sprake van een snel toenemende publieke belangstelling. Deze eigentijdse manier van begraven sluit aan bij de trend van verduurzaming van onze leefomgeving en een daarbij passende maatschappelijke verantwoordelijkheid. VOCUS speelt vanuit haar expertise een belangrijke rol bij het verduurzamen van gebouwen, dorpen en steden en hun (leef)omgeving. Een nieuw ceremoniegebouw ontwerpen is en blijft een bijzondere opdracht. Voor natuurbegraafplaats Maashorst in Schaijk werkt VOCUS samen met haar vaste partner Natuurbegraven Nederland.

WhatsApp chat