Je bent een bedrijf op zoek naar extra personeel. Je overweegt om personeel in te huren via een uitzendbureau, maar je twijfelt nog of dit de beste optie is. Er zijn namelijk verschillende opties. het in dienst nemen van vast personeel of het inhuren van uitzendkrachten via een uitzendbureau. Beide opties hebben hun voor- en nadelen, waaronder kostenoverwegingen.

Zijn de kosten van een uitzendkracht hoger dan zelf personeel in dienst nemen?

Publicatiedatum 1 mei 2023
Wijzigingsdatum 1 mei 2023

Je bent een bedrijf op zoek naar extra personeel. Je overweegt om personeel in te huren via een uitzendbureau, maar je twijfelt nog of dit de beste optie is. Er zijn namelijk verschillende opties. het in dienst nemen van vast personeel of het inhuren van uitzendkrachten via een uitzendbureau. Beide opties hebben hun voor- en nadelen, waaronder kostenoverwegingen.

Als het gaat om uitzendkrachten, kan het uurtarief hoger zijn dan het salaris van vast personeel. Uitzendbureaus voegen vaak een toeslag toe aan het salaris van de uitzendkracht om hun eigen kosten en winstmarges te dekken. Hierdoor kan het in eerste instantie duurder lijken om uitzendkrachten in te huren dan vast personeel.

Wanneer u zelf iemand een medewerker in dienst neemt dan zijn de kosten het bruto uurloon plus de werkgeverskosten (35%), vakantiegeld- en vakantiedagen (18%). Daar komen de kosten voor de loonadministratie, werving- en selectie en het risico dat u loopt bij ziekte, uitval of verlof nog bovenop.

Zelf iemand in dienst nemen kost dus ongeveer het bruto uurloon plus 75%. Een uitzendkracht kost u het bruto uurloon plus 90% tot 100%.

In het uitzendtarief zijn de volgende kosten verwerkt:

✓ Kosten voor loonadministratie.
✓ Risico op doorbetaling bij ziekte, uitval of verlof.
✓ Kosten werving- en selectie (dit doet hwc Personeelsdiensten voor u).

Door de bijkomende kosten zoals hierboven genoemd is een uitzendkracht over het algemeen niet veel duurder dan u zelf iemand in dienst neemt.

 

Nog wat voordelen van het inhuren van uitzendkrachten:

  1. Sneller nieuwe mensen door het grote netwerk.

Als je inhuurt via een uitzendbureau, ben je er zeker van dat je snel de juiste kandidaten kunt vinden. Dit komt doordat uitzendbureaus een breed netwerk hebben van gekwalificeerde kandidaten die beschikbaar zijn voor tijdelijke of parttime functies. Dit is een groot voordeel als je snel extra personeel nodig hebt om aan de toenemende vraag te voldoen.

  1. Een ander voordeel van het inhuren via een uitzendbureau is de flexibiliteit.

inhuren van werknemers via een uitzendbureau stelt je in staat om snel en gemakkelijk personeel in te huren voor de duur van de piek en ziek periode. Dit voorkomt dat je vastzit aan langdurige arbeidscontracten, terwijl je toch in staat bent om te voldoen aan de toegenomen vraag.

  1. Een uitzendbureau neemt administratieve taken van je over.

Uitzendbureaus nemen veel van de administratieve taken en kosten van het werkgeverschap op zich, waardoor je je kunt concentreren op de kernactiviteiten van je bedrijf. Zo nemen ze de salarisadministratie, belastingen en andere HR-gerelateerde taken uit handen. Dit bespaart je tijd, moeite en geld.

  1. je betaald voor de gewerkte uren.

Hoewel uitzendkrachten in het algemeen duurder kunnen zijn dan reguliere werknemers, kan het inhuren van uitzendkrachten toch kosteneffectief zijn. Dit komt doordat uitzendbureaus je kunnen helpen de kosten beter te beheersen. Zo betaal je (de eerste  52 weken) alleen voor de gewerkte uren, wat voordelig kan zijn in piekperiodes. Je kunt de inzet van uitzendkrachten afstemmen op je specifieke behoeften, wat je kan helpen om kosten te besparen.

Kortom, het inhuren van personeel via een uitzendbureau kan voordelen bieden zoals flexibiliteit, gemak van administratie, kostenbeheersing, toegang tot talent en verminderde werkgeversrisico's. Het is belangrijk om deze voordelen af te wegen tegen de kosten en de specifieke behoeften van je organisatie, voordat je een beslissing neemt over het inhuren van uitzendkrachten.